« Terug

Hoe leg ik zelf kunstgras aan in mijn tuin?

Kunstgrasdepot_Veelgestelde-vragen-over-kunstgras_Blog-10.jpg06 feb

Zelf kunstgras aanleggen? Wij geven u graag advies, zodat het in één keer goed gaat. In dit blog nemen we de aanleg van kunstgras stap voor stap met u door aan de hand van uitleg en duidelijke foto’s. Allereerst is het van belang dat u de juiste kunstgrassoort heeft uitgekozen. In het blog Waar houd ik rekening mee bij het kopen van kunstgras? kunt u hier meer over lezen.

Stap 1 - Hoeveel kunstgras heb ik nodig?

Kunstgras zit op rollen van 2 of 4 meter breed. Houd hier rekening mee als u uw gazon gaat ontwerpen. Zo voorkomt u snijverlies. Is uw tuinoppervlak kleiner dan de kleinste hoeveelheid leverbare kunstgras? Dan kunt u snijverlies helaas niet voorkomen. Als er geen sprake is van snijverlies, bereken dan wel 5 centimeter extra lengte voor het geval u kunstgras tekort komt.

Stap 2 – Leg de juiste gereedschappen en benodigdheden klaar

Deze benodigdheden zult u gaan gebruiken:

 • Werkhandschoenen
 • Kruiwagen
 • Schep
 • Ophoogzand
 • Drainagezand
 • Silicazand
 • Trilapparaat
 • Waterpas
 • Drukverdeeldoek
 • Stanleymes
 • U-pennen
 • Lijm of kleefband
 • Kunststof bezem

Wees niet langer onzeker over uw gras. Stap nu over naar kunstgras!

Stap 3 – Inrijden van zand

De totale hoeveelheid zand die u gebruikt bestaat voor 2/3 uit ophoogzand en 1/3 uit drainagezand. Het ophoogzand zorgt voor een stabiele ondergrond. Het drainagezand is wat grover en voert regenwater gemakkelijker af.

Stap 4 – Aantrillen en uitvlakken van het zand

Tril met een trilstamper het zand aan. Zo klinkt het zand in en wordt het een harde laag. De grasmat zal daardoor goed blijven liggen. Vervolgens vlakt u het zand uit met een waterpas, zodat de eventuele hobbels of kuilen verdwijnen.

Stap 5 – Drukverdeeldoek aanbrengen

Breng een drukverdeeldoek aan. Snij hem zo dicht mogelijk langs de rand uit om onkruidgroei te voorkomen. Voordelen van de drukverdeeldoek: hij zorgt voor stabiliteit, hij houdt onkruid tegen en voorkomt putten of kuilen.

Stap 6 – Kunstgras uitrollen en snijden

Rol het gras uit en snijd het netjes uit met een stanleymes. Snij altijd via de onderkant zodat u zo min mogelijk vezels versnijdt. Heeft u meerdere banen? Houd er dan rekening mee dat bij iedere baan de vleug (de kant waarnaar de kunstgrassprieten wijzen) dezelfde kant op wijst. Anders krijgt u te maken met kleurverschillen. Bevestig de matten aan elkaar met kunstgraslijm of kleefband.

Wees niet langer onzeker over uw gras. Stap nu over naar kunstgras!

Stap 7 – Kunstgras bevestigen

Het kunstgras zet u vast met U-pennen. Duw deze precies tussen de vezels in langs de randen van de mat, zodat er niets meer van te zien is. Houd een tussenruimte van zo’n 100 centimeter aan.

Stap 8 – Instrooien met zand

Als laatste gebruikt u silicazand. Dit strooit u op het gras zodat de mat goed blijft liggen. Het bestaat uit ronde, gedroogde korrels die de vezels omringen. Zo blijven ze beter omhoog staan. Na het uitstrooien veegt u ertegenin met een bezem. Nu kunt u voldaan genieten van uw mooie, groene gras.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit blog, kunt u deze gerust aan ons stellen. We geven u graag persoonlijk en deskundig advies dat u kunt gebruiken als u zelf kunstgras gaat aanleggen. U kunt ons bereiken per telefoon, e-mail of via het invulformulier op de website.

Wees niet langer onzeker over uw gras. Stap nu over naar kunstgras!

« Terug

Scroll naar boven