Home ›› Ondergrond Kunstgras

Wat is de ideale ondergrond voor kunstgras?

Bij Kunstgrasdepot kunt u terecht voor prachtige kunstgrassen in allerlei soorten en maten. Maar een goede kunstgrasmat begint bij een goede kunstgras ondergrond. Kunstgras is en blijft namelijk alleen mooi als de ondergrond goed gelegd is. We leggen u graag uit waarom dat zo belangrijk is en wat er bij de realisatie van een goede kunstgrasondergrond komt kijken.

Ondergrond kunstgras Kunstgrasdepot
Neem contact op

Eigenschappen ondergrond kunstgras

Waar moet een ondergrond voor kunstgras aan voldoen? Vanzelfsprekend wilt u geen kuilen in uw kunstgrasmat. En ook geen onderliggende (tegel)randen door uw kunstgras heen zien komen. Uw ondergrond moet dus mooi egaal en stevig (blijven) liggen. Daarnaast loopt u waarschijnlijk niet graag natte voeten op na een regenbui. Bij goed waterdoorlatend materiaal kan de ondergrond kunstgras eenvoudig watervrij houden. En tot slot: niemand houdt van onkruid en al zeker niet in kunstgras. Daar moet uw kunstgras ondergrond dus ook op bedacht zijn.

In het kort:

  • Egaal en stevig
  • Waterdoorlatend
  • Onkruidwerend

Stap 1: Bestaande ondergrond verwijderen of aanpassen

In veel gevallen komt kunstgras in de plaats voor natuurlijk gras in de tuin. Voordat u de nieuwe ondergrond voor uw kunstgras kunt aanbrengen, is het in dit geval belangrijk om het oude gras te verwijderen. Het natuurlijk materiaal zou anders namelijk gaan verteren, waardoor de ondergrond van uw kunstgras verzakt.

Ligt er op dit moment een terras op de plaats waar het kunstgras komt? Dan kan deze eventueel blijven liggen. Belangrijk is wel, dat hier bovenop een laag ondergrond voor het kunstgras aangelegd wordt. De naden van de tegels zouden anders namelijk door het kunstgras heen zichtbaar en voelbaar kunnen worden. Let er dan wel op dat het kunstgras dus een stukje hoger komt te liggen dan het huidige terras.

Stap 2: Brekerzand als ondergrond kunstgras aanbrengen

De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend (beter dan geel ophoogzand) en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter brekerzand is voldoende wanneer ook de onderliggende grond goed water doorlaat. Anders is het aan te raden om 10 centimeter te hanteren. Gebruikt u een bestaand terras als ondergrond, dan is een laagje van enkele centimeters vaak al voldoende voor een goede, egale ondergrond voor uw kunstgras. 

Stap 3: Drukverdeeldoek op ondergrond kunstgras leggen

Met alleen een laag brekerzand bent u er nog niet. Voordat de kunstgrasmatten erop kunnen, is het verstandig om een drukverdeeldoek op de ondergrond te leggen. Deze doek zorgt ervoor dat het kunstgras nog steviger en egaler komt te liggen en gaat tevens onkruid tegen. Het verdeelt bovendien de druk van voetstappen en materialen op het kunstgras, waardoor de ondergrond ontzien wordt.

Ondergrond kunstgras grastapijt aanleggen
Neem contact op

Ondergrond kunstgras op balkon of dakterras

Kunstgras wordt natuurlijk niet alleen in de tuin aangelegd, maar ook op balkons en dakterrassen. Ook hier maakt een goede ondergrond kunstgras strakker, droger en bovendien zachter. Bij Kunstgrasdepot gebruiken we een shockpad als ondergrond voor kunstgras op balkons en dakterrassen. Dit is een drainagemat die tegelijkertijd voor een goede waterafvoer als een veilige ondergrond zorgt.

Ondergrond kunstgras zorgt voor veiligheid

Een goede ondergrond voor kunstgras is namelijk ook van belang voor de veiligheid van de gebruiker. Door de vlakke, naadloze ondergrond is het struikelgevaar nihil. En dankzij de dempende materialen, zoals het shockpad, landt u relatief zacht wanneer u toch zou vallen. 

Geen beton of zwarte grond als ondergrond voor kunstgras

Tot slot nog twee ‘don’ts’ bij een goede ondergrond voor kunstgras.

  1. Gebruik geen cement. Hoewel dit een sterke basis voor de ondergrond biedt, laat dit geen water door en is het dus geen geschikte ondergrond voor kunstgras.
  2. Gebruik geen zwarte grond. Zwarte grond laat water niet goed door en als het regent, klinkt het makkelijk in, waardoor en kuilen in het kunstgras kunnen ontstaan. Mos en ander onkruid hebben op zwarte grond alle kans om zich te wortelen en door het kunstgras heen te groeien. Dit is niet alleen vervelend om te zien, maar ook slecht voor het kunstgras.

Neem contact op

Scroll naar boven